Yhä useampi koululainen kokee täyttymyksen ilon vain hiukan risaisen viikon kuluttua, kun lähes jokaisen Suomen koulun juhlasalissa ilmoille kajahtaa tuttuakin tutumpi Suvivirsi. Todistuksille nauretaan ja joskus ehkä vähän itketäänkin, kun matematiikanopettaja on päättänyt olla julma päätöksissään. Sen jälkeen koittaa jokaisen peruskoululaisen ja ehkä vähän vanhemmankin onnellinen autuus; kesäloma.

Ja mitä kesälomalla sitten oikeastaan tehdään?

Nuoriso näkee sen hienona lomakautena, jonka aikana saa rentoutua rannalla kavereidensa kanssa tai kotona tietokoneen ääressä juuri niin paljon kuin huvittaa. Mutta, kuten aikojen saatossa on huomattu, vanhemmille kehittyy jokaisen lomakauden aikana ilmiömäinen halu järjestää lapsilleen tekemistä. Tätä turmiollista kansamme häpeäpilkkua kutsutaan aktiiviseksi elämäntavaksi. Vanhempien omanarvontunto laskee selvästi sinä aikana, kun heidän pikku Mikkonsa tai Maijansa saa aavistuksen maistiaisia vapaa-ajasta. Siksi he haluavat kohentaa itsetuntoaan ja ihmisten mielipidettä imagostaan järjestämällä lapselleen tai pahimmassa tapauksessa koko lammaskatraalle mukavaa kesätekemistä. Toisin sanoen ipanat lähetetään kesäleireille tai kavereille, järjestetään koko perheen grillijuhlia ja vietetään mukavia koti-iltoja. Puberteetti-ikäiselle nuorelle kuten minä se on hyvin raastavaa. Siinä tilanteessa, kun haluaisit olla jossain hyvin kaukana tai sulkeutuneena omaan huoneeseesi, sinut raahataankin viettämään ties mitä kissanristiäisiä. Ihan vain, koska on loma ja silloin pitää olla osallistuva, aktiivinen ja pitää hauskaa.

Miten siis paeta tästä vanhempien kehittämästä lomaoravanpyörästä? Tehkää jotain hyvin epätoivoista. Ja totta kai opetelkaa sanomaan ei sekä perustelemaan kantanne niin hyvin, etteivät pahimmatkaan kalkkikset voi sanoa vastaan. Vaihtoehtoisesti voitte paeta ikkunasta ja mennä yllätysyökylään ystävällenne. Yhtä kaikki, muistakaa huolestua siinä vaiheessa, kun teitä pyydetään yhtä aikaa kalareissulle, rapujuhliin ja vahtimaan pienokaisia rannalle. Se on merkki siitä, että vanhempanne ovat saaneet piston aktiivisen lomakauden iloista.

Hyvää kesää,
Mou