Euroviisut. Suomalaisten ikuinen murheenkryyni jo vuosikymmenien ajan. Sitä myydään tavaramerkkinä, ja joka kirottu kerta Suomikin on lähtenyt mukaan innolla. Niin, silloinkin, kun tiedossa on selkeästi ollut se kuuluisa lause; "Finland 0 points". Sanoilla on karvas sointu, mutta ne on kuultu useammin kuin kerran. Mutta kuulemmeko ne vielä uudestaan tänä vuonna?

Vuoden 2006 Euroviisut olivat ehdoton noste Suomelle. Saimme lisää itseluottamusta ja nytkin olemme lähdössä matkaan voittomielellä. Mutta riittääkö pelkkä voittomieli? Yhtä kaikki on varmaa, että oli tulos mikä tahansa, jossain päin maailman kolkkaa on silmälasipäinen yliaddiktoitunut musiikin ystävä, joka hykertelee sohvallaan itsekseen ja toistaa tasan yhtä lausetta vielä kokonaiset puoli vuotta; "minä tiesin". Niin, aina jossain on joku, joka tiesi mitä tuli tapahtumaan ja myös ilmoitti siitä. Voitonriemu paras riemu, heti vahingonilon jälkeen.

Analysoidaanpa vähän. Teräsbetoni on tähän mennessä Suomen toinen Euroviisujen sotatantereelle lähettämä varsinainen heavy metal-ehdokas. Emme laske Hanna Pakarista tähän kastiin sattuneesta syystä. Riittävätkö metalliseoksen potentiaali ja imago voittoon? Lordi räjäytti pankin uutuudenviehätyksellään ja erilaisuudellaan, mutta nyt asiat ovat toisin. Ennustusta kaikkien muiden osallistujien europopin massasta on toki tullut ja näin ollen myös suomalaisten sekä ehkä muidenkin silmissä Teräsbetonin mahdollisuudet nousevat. Silti on selvittämätön kysymys, voimmeko voittaa jo toisen kerran historiassamme. Maailma on osoittanut, että siitä massastakin osataan poimia huomaamattomia poikkeusyksilöitä.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni? En koskaan kannattanut Teräsbetonia, mutta veikkaukseni on se, että joko sijoitumme suhteellisen ylös tai voitamme hyvin täpärästi. Lordin kaltaista piste-ennätystä tuskin on tulossa toista, sillä en näe tämänvuotista edustajaamme erityisenä massan poikkeavuutena. Pikku teräsbetoneja löytyy Suomesta ja muista maista sankoin joukoin.

Mutta kävi miten kävi, siellä jossain vieläkin on se joku, joka tiesi.

Huh hah,
Mou